www.ConsultantaSEO.ro
Timisoara, Romania
Telefon: 0745 / 495532
Email:salha.luis@gmail.com
Glosar termeni SEO/SEM

Anchor text - textul care se gaseste intre tag-urile anchor (<a> </a>). Este cunoscut si sub numele de link text.

Antete headings - In limbajul HTML, antetele se noteaza cu ajutorul tag-urilor h1, h2, .......h6.

Back link - linkul unui alt site web care trimite direct catre situl dumneavoastra.

Black Hat SEO - Metoda de optimizare web nerespectand regulile impuse de catre motoarele de cautare. Scopul este o pozitionare mai buna intr-un  timp foarte scurt prin realizarea a ceea ce motoarele de cautare definesc ca si SEO spam. Rezultatul este excluderea site-ului din rezultate motoarelor de cautare.

Blog - Un blog este in estenta un jurnal web. Activitatea de updatare a blog-ului poarta denumirea de ”blogging”, iar cineva care pastreaza blog-urile este un ”blogger”. Blog-ul este de regula updatat zilnic folosind un software care permite oamenilor cu putina sau chiar fara experienta in acest domeniu sa intretina blog-ul. Post-urile dintr-un blog sunt in cele mai multe cazuri ordonate in ordine cronologica iar cele mai noi adaugari au trasaturile cele mai dominante.

Bridge Page sau Doorway page - Pagina de intrare, de obicei suprasaturata de linkuri sau/si de cuvinte cheie,fara continut (text) logic. Tipul acesta de pagina nu are nici o utilitate pentru vizitatorul unui site ffind creata numai cu scopul de a insela motoarele de cautare.

Breadcrumbs - O forma de a naviga printr-un site web care arata in mod ierarhic structura link-urilor. In interiorul site-ului locatia curenta este indicata printr-un lant de link-uri ce sunt structurate in mod ierarhic plecand de la pagina principala (home page). Un astfel de lant de link-uri atrata in felul urmator: Acasa > Servicii > Consultanta.

Click Tracking - Folosirea unor scripturi pentru a urmari linkurile inbound sau outbound.

Click trough - Click la un link care directioneaza catre un alt web site.

Cloacking - Metoda de "servire"  a motoarelor de cautare a unei pagini web alta decat cea pe care o
vad vizitatorii siteului.
Tehnica este usor de detectat daca un site apare pe o listare pentru un anumit cuvant-cheie care nici nu apare pe pagina respectiva.Desi procedeul este promitator, de indata ce motoarele de cautare vor detecta inselaciunea, siteul dvs. va fi exclus (uneori definitiv) din listarile motoarelor de cautare.

CPA - Cost per actiune.Termen folosit cand clientul cumpara un serviciu oferit.

CPC - Cost per click.Termen folosit cand clientul plateste pentru fiecare click pe care un utilizator internet il face pentru a ajunge in siteul dvs.

CPM - Cost per mie.Cand dvs. platiti pentru fiecare 1000 de afisari.Termenul se foloseste pentru promovarea prin bannere publicitare.

Crawler - Program care aduna informatii specifice pentru programul respectiv intrand in site.

Cross linking - Multime de site-uri cu linkuri intre ele.

CTR - Click Through Rate.Click per proportii.Proportia de afisari pe numar de clickuri.

Dead Link - Link mort/page not found. Un link care produce o eroare 404.

Deep linking - Link catre continutul situat in paginile web aflate in adancimea arborelui site-ului. Poate fi si link direct catre pagini individuale din interiorul siteului.Schimbul se face intre 2 situri cu acelasi domeniu de activitate.

Directory - Site web care listeaza alte site-uri in functie de categoriile in care se incadreaza acestea.

Dirty url - Url al unei pagini web, care este lung, complex, dificil de citit, greu de scris si de adus aminte, contine caractere neconventionale cum ar fi semnul egal (=), semnul intrebarii (?), ampersand (&). In general spiderii motorelor de cautare nu indexeaza pagini ce au un astfel de url prezentand un risc foarte mare in ceea ce priveste securitatea aplicatiei web.

Dynamic page - O pagina a carei continut este generat automat.

Entry page - Prima pagina care se deschide intr-un site, de obicei dintr-o pagina de rezultate afisata de un motor de cautare.Pagina de intrare nu este intotdeauna pagina de start(index sau homepage).

FFA - Free for all.Pagina care contine linkuri adaugate de vizitatori.

Inbound link - Un link dintr-un site tert care conduce direct in site-ul dvs.

Keyword - Cuvint/grup de cuvinte care ajuta la identificarea profilului(scopului) unui site web.

Keyword density - Densitatea cuvintelor cheie. Procentajul in care apare un cuvint cheie sau un grup de cuvinte intr-o pagina web.

Keyword stuffing - Supraincarcarea unei pagini web datorita numeroaselor cuvinte cheie cu unicul scop de a insela motoarele de cautare.

Link Farm - Pagini web create cu intentia de a furniza linkuri externe catre alte pagini, in mare fara
nici o legatura logica intre continutul siteului sau profilul acestuia.Astfel de link-uri sunt implementate de unele companii in paginile clientilor, de obicei cu fonturi extrem de mici, de aceeasi culoare cu backroundul.O mare parte a programelor de "link popularity" sunt, de fapt, asa numitele
"ferme de linkuri".In cazul in care va hotarati sa intrati intr-un program de link-exchange (schimb de linkuri), asigurati-va ca nu vi se cere sa puneti linkuri catre pagini care nu arata normal.

Meta Search - Cautare in baze de date multiple si compinarea rezultatelor gasite.

Optimizare - Procedeele aplicate pe un site web avand scopul final castigarea
de pozitii de top pentru cautari specifice in motoarele de cautare.

Optimizare on page - Alterarea unui site web prin interventie asupra codului in vederea realizarii optimizarii url-urilor, a meta-tag-urilor, a link-urilor, imaginilor, continutului.

Optimizare off page - prin care se urmareste cresterea numarului de link-uri spre un site, optimizarea link-urilor externe, promovarea on line a site-ului.

Outbound link - Link direct din site-ul dvs. web catre un alt site.

Page Rank -Modalitate de clasificare a site-urilor web pe o scara de la 0-10, in functie de importanta lor, utilizata de motorul de cautare Google.

PFI - Pay for Inclusion. Pret care trebuie platit de un proprietar de site pentru a fi listat intr-un alt site.

Robots.txt - Robots.txt este un fisier care este plasat pe server si indruma spiderii motoarelor de cautare ce parte din site sa viziteze, sa indexeze.

Reciprocal Link - Linkuri reciproce. Schimburi de linkuri intre doua site-uri.

Referrer - Pagina web care v-a adus un vizitator.

SEM - search engine marketing.

SEO - Search engine optimization.

SERP - Pagina cu rezultate afisate de un motor de cautare pentru o cautare specifica.

Spider - Un program care viziteaza si downloadeaza informatii specifice dintr-un site web.

Submission - Inscrierea unui site in bazele de date ale unui motor de cautare sau director web.

URL - Uniform resource locator.Adresa la care pot fi gasite resurse specifice.

Viral Marketing - Este o metoda ingenioasa de publicitate gratuita, care poate duce la cresterea traficului pe site. Este denumit viral deoarece functioneaza pe acelasi principiu ca si un virus. O persoana primeste materiale promotionale (articole, ebook) si le trimite mai departe cat mai multor oameni posibil. Spre deosebire de un virus, metoda aceasta nu este periculoasa. Ea include "refer-a-friend", "pass-it-on", "send-an-article", distribuire de ecards, ebooks si multe eltele. Exista modalitati prin care se poate implementa o strategie de viral marketing pe orice site.

White Hat SEO - Metoda de optimizare etica prin care se respecta criteriile impuse de catre motoarele de cautare in indexarea si pozitionarea unui site intre rezultatele sale. De obicei este un proces de durata care confera rezultate stabile pe o perioada lunga de timp

Sus

 

Articole
Managmentul domeniilor web
Cateva secrete despre gestionarea domenilor web precum si lansarea unui portal
Mai multe detalii
Bazele optimizarii SEO
Cum sa obtin o pozitie mai buna in motoarele de cautare?
Mai multe detalii
Google Webmaster Tools
Noi facilitati in Google Webmaster Tools
Mai multe detalii